Fikirtepe Medya’nın sizlere özel sunduğu bültenden herkese merhaba! 1 Aralık Cuma sabahı e-posta kutunuza düşen bu bültende Berat Şendil’in kaleme aldığı “Bir Ulus Nasıl Mahvedilir?” başlıklı yazısıyla sizlerleyiz…
“Nazi rejiminin Propaganda Bakanı Goebbels “Ya gelmiş geçmiş en büyük devlet adamları ya da büyük suçlular olarak tarihe geçeceğiz.” diyerek Nazilerin bilincini çok iyi yansıtıyordu. Naziler dünyadaki tüm savaşları bitiren savaşın kazananı olacaklarına inanıyorlardı. Yaptıkları her şeyin kendilerinden sonra gelecek nesillere üstün bir ulus bırakmak için gerçekleştiğine inanıyorlardı. Böylece işledikleri akıl almaz suçlardan utanmak şöyle dursun, tarihin verdiği bu kutsal görevleri icra etmenin ağır sorumluluğunu hissediyorlardı.”
Naziler her ne kadar anayasal olarak Yahudileri vatandaşlık tanımından çıkarsa da Yahudiler üzerindeki somut baskıları yavaş yavaş hayata geçiriyordu. Kamu sektöründeki Yahudilerin işlerine son verilse de özel sektöre hiç dokunulmuyordu. Trajik olan, Yahudi cemaati ileri gelenlerinin bu dönemde umutlu olmasıdır.
*
Savaş başladığında Nazilerin Yahudiler hakkındaki politikaları değişiklik göstermiştir. Yahudilerden tamamen arınmış bir Avrupa arzulayan Naziler için Yahudileri sadece sürme fikri yeterli gelmemeye başlamıştı. Savaşın tüm kıtaya yayılmasıyla beraber Yahudi halkının belirli bir coğrafyaya yerleştirilmesi fikri konuşuluyordu. Bu noktada iki öneri daha çok öne çıkıyordu; Nisko planı ve Madagaskar’a yerleştirme planı.
*
Nazi rejiminin Propaganda Bakanı Goebbels “Ya gelmiş geçmiş en büyük devlet adamları ya da büyük suçlular olarak tarihe geçeceğiz.” diyerek Nazilerin bilincini çok iyi yansıtıyordu. Naziler dünyadaki tüm savaşları bitiren savaşın kazananı olacaklarına inanıyorlardı. Yaptıkları her şeyin kendilerinden sonra gelecek nesillere üstün bir ulus bırakmak için gerçekleştiğine inanıyorlardı. Böylece işledikleri akıl almaz suçlardan utanmak şöyle dursun, tarihin verdiği bu kutsal görevleri icra etmenin ağır sorumluluğunu hissediyorlardı.
*Nazi Almanyası ne kadar iyi incelenirse bugünün Batı dünyası daha iyi anlaşılacaktır.